Warzywna jesień - przepisy

  • Karolina Wyrwał
  • Autor: Karolina Wyrwał
  • Publikacja: 30 Oct 2017
Warzywna jesień - przepisy

Jesień trwa w najlepsze, a my przedstawiamy najlepsze jesienne przepisy dla tych dzieci,

które do warzyw podchodzą jak przysłowiowy pies do jeża. Dania, które Wam przestawimy zachęcają kolorem, zapachem… i zobaczycie czym jeszcze!4e859845211b0b2ed7516bc2479fd3e31) Zupa – krem z dyni.
Klasyk. No co tu jeszcze wymyśleć, bierzemy dynię, marchew, ziemniaka, gotujemy i blendujemy. I cotu nowego? Ano to, że do naszej zupy – kremu proponujemy dodać mleczko kokosowe, kurczaka iszczyptę orientalnych przypraw. Możecie przygotować 2 wersje – dla dzieci i dla dorosłych.
Dla dzieci:
Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i cienko posiekany 3 cm kawałekimbiru. Dodajemy łyżeczkę kminu rzymskiego, szczyptę kurkumy. Smażymy ok. 2-3 min, dodajemy ok.1 kg dyni, zalewany bulionem (1 l), jak wywar zacznie bulgotać dodajemy pokrojoną w cienkie paskipierś z kurczaka (surową) oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Doprawiamy solą i pieprzem,można dodać też odrobinę curry. Gotujemy ok. 20 min. Wyławiamy kurczaka i blendujemy na gładkikrem. A kurczak z powrotem do gara.
Wersja dla dorosłych:
Do naszej zupy „dziecięcej” dodamy więcej – ok. pół łyżeczki kurkumy, ok. 2-3 cm kawałek posiekanejostrej papryczki. Zupa syci i rozgrzewa. Zwłaszcza jak dacie dużo ostrych papryczek…b8d3a2a5a5042adf3a6871cb0e085a652) Placki z cukinii.
Smaczne, proste, lubiane przez dorosłych i dzieci. Mogą być zamiennikiem dla tradycyjnych placków ziemniaczanych albo mogą być samodzielnym posiłkiem. Średniej wielkości cukinię ścieramy na tarcena dużych oczkach. Do startej cukinii wrzucamy 2 duże jajka, odrobinę soli i pieprzu. Możecie dodać także kawałek startego sera o wyrazistym smaku, np. cheddara. Do cukinii i jajek dodajemy półszklanki mąki i 2/3 szklanki mleka. Mieszamy widelcem i zostawiamy na chwilkę do zgęstnienia. Być może będzie konieczne dodanie łyżki mąki albo kapki mleka – wszystko zależy jak dużo cukinia puści wody oraz od mąki – ta biała, pszenna jest odrobinę mniej „wiążąca” niż pełnoziarnista. Do masy możemy dodać ulubione przyprawy , np. zioła prowansalskie. Smażymy na złoty kolor. Na górę możemy położyć kawałek żółtego sera. Pyyycha!f3b9ef1e96a9e57a9c57c2508d3b66c23) Skoro jesteśmy przy cukinii – ciasto!
Zajrzyjcie na blog garnek bez dna, aby poznać rewelacyjny przepis.
4) Frytki z selera i batatów oraz „orzeszki” z cieciorki
Czyli slow foodowa przekąska na wieczór. Oprócz wyżej wymienionych warzyw na blaszkę możeciewrzucić marchewkę czy buraka. Zawsze warto eksperymentować w kuchni! Obrany seler kroimy „na frytki”, wrzucamy do miski. Skrapiamy go delikatnie oliwą, dodajemy ulubione przyprawy – np. słodką paprykę, kmin rzymski, odrobinę soli. Mieszamy, odstawiamy na 30-60 min. To samo robimy z batatami. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wrzucamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nasze frytki powinny być gotowe po ok. 10-15min (te z batatów) lub 20-25 (te z selera).8ac88dc2c5fa416c4b1565c99c4d7fc5Warto wypróbować także „orzeszki” z ciecierzycy.
Przepis zaczerpnięty z bloga Pyszne i zdrowe.
Składniki
kubek suchej ciecierzycy
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka płatków chili
przyprawy:
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 płaska łyżeczka płatków chili
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
Ciecierzycę zamoczyć na ok. 12 godzin. Następnie ugotować do miękkości razem z 1 łyżką płatków chili. Odcedzić, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Przesypać do większej miski i polać olejem, aby każde ziarenko było zwilżone. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy i posypać nimi zwilżone olejem kulki ciecierzycy – też każde ziarno musi być dokładnie otoczone. Przesypać ziarna na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni. Piec 45 minut, co jakiś czas (3-4 razy) potrząsając blaszką, aby kulki odwróciły się na drugą stronę. Na gorąco są świetne, ale radzę poczekać, aż wystygną – zimne smakują najlepiej. Jeść bez (no prawie) ograniczeń ;-)
Oczywiście w przypadku dzieci rekomendujemy pominąć płatki chili lub zastąpić je słodką papryką.
Co jeszcze oddalibyście do naszej listy ciekawych, warzywnych przepisów?



Komentarze